“De veranderende markt vraagt om nieuwe competenties, trainees kunnen daarbij helpen”

Schrijvers Technische Installaties ontwikkelt zich voortdurend om opdrachtgevers optimaal van dienst te zijn. Daar horen medewerkers bij met nieuwe competenties, die soms moeilijk te vinden zijn. Schrijvers besloot daarom om deze nieuwe collega’s zelf op te leiden, en Freek van Oorschot is de eerste die instroomt als ‘trainee nieuwe stijl’. Christina Randjiet-Singh, 4 jaar geleden zelf begonnen als trainee, begeleidt Freek.

Combinatie van techniek en werken met mensen

Freek: “Nadat ik afgelopen zomer afstudeerde als Technisch Bedrijfskundige aan de Avans Hogeschool ging ik op zoek naar een baan. Daarbij wilde ik meer de techniek in, want op mijn opleiding lag de nadruk vooral op het bedrijfskundige deel, het werken met mensen. Ik zoek juist een combinatie van techniek en werken met mensen, en bij Schrijvers kan dat. Bovendien volg ik naast mijn traineeship een opleiding technicus engineering, om de echte techniek nog beter onder de knie te krijgen.”

Het slaat nergens op wat ik hier allemaal heb

Freek: “Ik was altijd al geïnteresseerd in installatietechniek, ook omdat mijn vader bij een installatiebedrijf werkt, en daar hebben we altijd leuke gesprekken over. Tijdens de sollicitatiegesprekken was ik helemaal overdonderd wat hier allemaal gebeurt, en wat er allemaal mogelijk is. Ik besloot na het eerste gesprek ook al meteen dat ik hier wilde werken, zo enthousiast was ik.”

“Het mooie aan mijn traineeship is dat ik het hele bedrijf leer kennen, zodat ik goed kan zien wat het beste bij mij past. En andersom leert het bedrijf mij natuurlijk ook goed kennen, zodat we straks samen kunnen bepalen waar ik het best tot mijn recht kom. Dat is al heel vet. En buiten het werk om zijn de zaken ook heel goed geregeld: zo kunnen we sporten onder werktijd, is er dagelijks een verse lunch, en het feit dat ik als 21-jarige al een auto krijg maakt het helemaal af. Als ik dat allemaal vertel aan mijn vrienden dan slaat het ook helemaal nergens op, wat ik hier allemaal heb.”

Christina en Freek traineeship

Nieuwe mensen met nieuwe competenties

Christina: “Ik was 4 jaar geleden de tot nu toe enige trainee die ‘alleen’ bij Schrijvers meedraaide, want trainees werden altijd vanuit ons moederbedrijf Hendriks Bouw en Ontwikkeling aangesteld. En dat waren vaak bouwkundigen, die ook in onze bouwbedrijven wilden instromen. Maar we zijn als Schrijvers Technische Installaties sterk in ontwikkeling en daar horen ook nieuwe mensen bij, met nieuwe competenties. Want waar we vroeger een bestek kregen, waarna we een prijs uitrekenden en het gingen maken, zitten we nu vaak al veel eerder aan tafel. Maar dat betekent ook dat er andere eisen aan onze medewerkers worden gesteld. En trainees beschikken vaak al over die nieuwe vaardigheden. Een achtergrond in E- of W- heeft daarbij onze voorkeur, maar motivatie is zeker zo belangrijk, want die kennis kun je altijd leren.

Ik leer in 14 maanden het hele bedrijf kennen

Freek: “Binnen mijn traineeship leer ik in blokken van telkens 12 weken alle disciplines kennen. Ik ben begonnen bij de afdeling werkvoorbereiding, waar calculatie, engineering en tenders onder vallen. Hierna ga ik naar buiten, om mee te draaien op de bouw, in zowel de woningbouw als de utiliteit. Dan naar de productietak, met werkvoorbereiding, tekenen en projectleiding. En uiteindelijk naar service en onderhoud. Zo leer ik in 14 maanden het hele bedrijf en alle disciplines kennen.”

Freek van Oorschot

Alle disciplines in huis

Christina: “Na die 14 maanden kijken we samen met Freek in welke richting hij zich verder wil ontwikkelen in onze organisatie. En misschien wil Freek tegen die tijd wel bij een van onze zusterbedrijven in de bouwtak kijken. Want als integrale dienstverlener hebben we al die disciplines in eigen huis.”

“Iedereen wil mij helpen”

Freek: “Ik ben heel blij met mijn keuze voor dit traineeship. Dit is een hele mooie kans om Schrijvers te leren kennen, en de manier waarop ik word begeleid is prima. Want ik heb vakinhoudelijk nog veel te leren, maar iedereen wil mij daarbij helpen!”