Kijkje op Domusdela Eindhoven; een grootschalige restauratie en herbestemming

Complexiteit vanzelfsprekend maken. Dat is voor Schrijvers Technische Installaties een geliefde en veelvuldig gebezigde activiteit. Als fullservice installatiebedrijf (dochter van Hendriks Bouw en Ontwikkeling) voorzag zij het onlangs geopende DOMUSDELA in de volle breedte van de benodigde E- en W-voorzieningen. Een opdracht die door directeur Michael Kuylaars wordt omschreven als veelomvattend en complex, maar ook als geweldig en uiterst leerzaam.

Domusdela betreft de restauratie en herbestemming van de voormalige Paterskerk en het klooster Mariënhage in het centrum van Eindhoven. Op deze schitterende locatie, met een oppervlakte van 8.670 m2, is een hotel met 69 kamers, vergaderruimtes, brasserie en ceremonieruimtes in de Paterskerk en op de verdieping van de kapel gerealiseerd. Het geheel aan gebouwen is met elkaar verbonden door middel van een nieuw gebouwde ‘knoop’.
Domusdela Domusdela Domusdela

De realisatie van de elektrotechnische en werktuigbouwkundige voorzieningen (inclusief technische ruimtes) binnen DOMUSDELA is het allround installatiebedrijf dan ook op het lijf geschreven. “Zowel qua grootte als complexiteit betreft het hier een uniek project”, aldus Kuylaars. “Je praat over de transformatie van een monumentaal en uit verschillende gebouwen bestaand object naar een modern onderkomen dat tot in detail dient te voorzien in de behoeften van de gasten en exploitanten. Het is dan niet raar dat je gedurende de uitvoering met regelmaat voor verrassingen komt te staan en tussentijds de nodige wijzigingen moet doorvoeren om tot de juiste nstallatietechnische oplossing te komen. Naast de omvang maakte dat gegeven deze opdracht bijzonder. De grootste uitdaging lag echter in de extreem korte voorbereidingstijd. Want hoewel er nauwelijks tijd was voor de engineering, hebben we dit project van vijf miljoen euro toch in minder dan een jaar tijd gerealiseerd.”

Domusdela Domusdela Domusdela

Binnen het oorspronkelijke complex begonnen de werkzaamheden van Schrijvers op het absolute nulpunt. De vervanging van enkele schaars aanwezige E- en W-voorzieningen bleef tot een minimum beperkt. “Op enkele bestaande voorzieningen in de kerk en kapel na zijn alle installaties door ons vanaf de basis geëngineerd en aangebracht”, vervolgt Kuylaars. “Je praat dan onder meer over de klimaatbeheersing, verlichting, brandmeldinstallatie, voeding, verdeelinrichtingen, bekabeling, riolering, hemelwaterafvoer en sanitair. Enerzijds streef je ernaar om de techniek zo onopvallend mogelijk te verwerken en een optimaal comfort voor de bezoekers te bewerkstelligen. Anderzijds is het zaak om de oude architectuur zoveel mogelijk te respecteren en behouden. Daarin zijn we mijns inziens prima geslaagd, niet in de laatste plaats dankzij de perfecte samenwerking met opdrachtgever Dela en hoofdaannemer Bouwbedrijf Van de Ven. Het collectief was hier de beslissende kracht om tot een geweldig eindresultaat te komen.” ❚