Terug naar nieuws

De Kolping: vernieuwing wijk voor de toekomst

De wijk Kolping in Nijmegen wordt de komende jaren volledig geherstructureerd. Het project omvat 242 woningen in de Kolpingbuurt, waarvan 127 renovatie-, 115 sloop- en 99 nieuwbouwwoningen. Ook de openbare ruimte wordt heringericht.

Wij zijn er trots op deze tender te hebben gewonnen. Vanaf november 2016 hebben wij er met het tenderteam hard aan gewerkt. In samenwerking met architect Martin-Paul Neys van Hoogte Twee Architecten en landschapsarchitect Wil Haans van Buro Waalbrug hebben wij gewerkt aan een duurzame en passende oplossing. Volgens Talis voldoet ons plan aan het programma van eisen, is het mooi uitgewerkt en bovendien financieel haalbaar.

Sfeer Kolpingbuurt blijft behouden

Ons plan is in maart 2017 beoordeeld door een jury die alleen naar de architectuur keek. In de jury zaten bewoners uit de buurt, medewerkers van de gemeente en medewerkers van Talis.

De jury vond dat wij er goed in geslaagd zijn om de sfeer van de Kolpingbuurt te vertalen naar het ontwerp. Zij vonden de renovatie en de nieuwbouw goed bij elkaar passen. Onder andere doordat dezelfde kleuren en materialen worden gebruikt. En ook doordat de architectuur van de nieuwbouw hier en daar lijkt op de architectuur van de jaren 50, toen de Kolpingbuurt werd gebouwd. In het ontwerp zitten mooie details, zoals bankjes, hekwerken, luifels en mooi metselwerk, aldus de jury.

Het appartementencomplex wordt als onderscheidend gezien met allure. Het kan uitgroeien tot ‘het nieuwe gezicht’ van de buurt”.
Ook over het ontwerp van de openbare ruimte is de jury zeer te spreken. De Kolpingstraat wordt een strakke, herkenbare straat met ritme en structuur. Uit het juryrapport: “De straat krijgt een prettig verblijfskarakter met kwalitatief hoogwaardige en ontspannen inrichting. Het geheel is dusdanig overtuigend en met zorg ontworpen.”

Het bestemmingsplan

Op dit moment loopt de bestemmingsplanprocedure. De planning van de gemeente is dat het bestemmingsplan voor de zomervakantie 2017 door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Op naar de uitvoering!

De uitvoering van de werkzaamheden komt dichterbij. In november en december 2017 renoveren we al enkele woningen. Dit worden de modelwoningen. In 2018 gaat het project echt van start. Onder de voorwaarde natuurlijk dat het bestemmingsplan en de bouwvergunning onherroepelijk zijn. Wij voeren de werkzaamheden gefaseerd uit. Niet alle woningen komen tegelijk aan de beurt. In de eerste fase renoveren we alle woningen en bouwen we het appartementencomplex. Daarna realiseren we de nieuwbouwwoningen.

In het Bim lab in Dome-X is de projectruimte ingericht die we ook in de tenderfase hebben gebruikt. Hier zal het projectteam met zeer grote regelmaat te vinden zijn om het project verder uit te werken. Wij zijn er van overtuigd dat de integrale aanpak en focus op de ontwikkeling en uitvoering, dit project tot een succes zal maken. Het is een prachtig voorbeeld van waar de kracht ligt binnen onze organisatie; het verbinden en toepassen van de kennis en know how van alle bedrijfsonderdelen.