Plus Ultra genomineerd voor ARC 16

Wiegerinck Architecten is genomineerd voor de ARC16 Detail Award met incubator gebouw Plus Ultra op de campus in Wageningen. De ARC16 Detail Award wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd project dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Het doel van de prijs is het maatschappelijke belang van architectuur te belichten, de rol van architectuur in het publieke leven te versterken en de contacten tussen architecten, toeleveranciers en opdrachtgevers te stimuleren. De ARC Detail Award wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.

Het gebouw

Plus Ultra biedt onderdak aan kantoren, laboratoria, (deels) multipurpose technohallen en diverse ontmoetingsruimten. Het ruimtelijk ontwerp richt zich op synergie, ontmoeting, samenwerking en open innovatie. Openheid, transparantie en zichtbaarheid spelen een cruciale rol. Om dit te bereiken gaf Wiegerinck het gebouw een centraal atrium: het kloppende hart. Hier spiraalt een ranke houten trap van atriumgevel naar atriumgevel omhoog. Ranke houten lamellenschermen beperken de directe zoninval in het gebouw en verlagen zo de koellast op een natuurlijke manier. De oost- en westgevel zijn voorzien van verticale houten schermen loodrecht op de ramen. Deze beperken de opwarming door de laagstaande zon in de ochtend en avond. Op de zuidgevel zijn de schermen in verband met de hoogstaande zon met hetzelfde doel juist als luifels vormgegeven. De noordgevel is wegens het ontbreken van zonbelasting en een optimaal contact met het campusterrein vlakker uitgevoerd.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC16 Detail Award wordt op 17 november 2016 bekend gemaakt tijdens de ARC16 Award Show in het Kurhaus te Scheveningen.